woensdag 10 februari 2016

16 Feb - Van Gogh langs de Schenkstrook 1 - Samen Stappen

Van Gogh langs de Schenkstrook 1 – Samen Stappen wandelclubje


Van Gogh langs de Schenkstrook Dinsdag 16 februari
Tijd:    10 uur – 12.30 uur
Kosten:    5,- euro
Thema: Van Gogh langs de Schenkstrook
Lokatie: Start Wijkcentrum Mariahoeve


Ivoorhorst 155, 2592 TH Den Haag


We starten in het wijkcentrum Mariahoeve met koffie en een inleiding over Van Gogh en maken vervolgens een wandeling langs de Schenkstrook, waar Van Gogh in Bezuidenhout West heeft gewoond en gewerkt!!


Langs de Schenkstrook is er een prullenbakken-route die door kindertekeningen van de Liduinaschool is opgesierd, tekeningen met Van Gogh als inspiratie.


 


Graag opgeven bij Nicole 06-26668727 /   www.allthingsnice.nl 


Vincent van Gogh


Het hoogtepunt in zijn korte loopbaan is het schilderij: De Twaalf zonnebloemen in een vaas een der meest populaire schilderijen in de kunstgeschiedenis.


Op zijn zestiende werd Vincent jongste bediende bij het Haagse filiaal van de internationale kunsthandel Goupil & Cie op de Plaats. Oorspronkelijk was dit de kunsthandel van zijn oom Vincent van Gogh, die vervolgens partner was geworden van de kunsthandel Goupil in Parijs. In 1872 begon Vincent te corresponderen met zijn jongere broer Theo. Deze correspondentie zou hij zijn hele leven volhouden en vormt een bron van informatie over Van Goghs leven en zijn artistieke ontwikkeling.


Via Petit-Wasmes in de Borinage en daarna in Brussel Komt van Gogh Terug in Nederland


Terug in Nederland


In Den Haag worstelde hij met een problematische relatie met ‘Sien’, die in werkelijkheid Christine Hoornik heette. Het was een arme vrouw met een alcoholprobleem en een verleden als prostituee. Zij baarde in 1882 een zoon, maar er zijn nooit bewijzen gevonden dat Van Gogh de vader was. De relatie verslechterde spoedig en Sien pakte haar oude beroep van prostituee weer op.


Van Gogh ging eind 1881 op 28-jarige leeftijd voor ongeveer drie weken bij zijn aangetrouwde neef Anton Mauve (die getrouwd was met zijn nicht Jet Carbentus) in diens Haagse atelier werken. Via hem kwam hij in contact met het werk van onder anderen Jacob en Matthijs Maris, Weissenbruch, Mesdag, Breitner en Israëls. Mauve gaf Vincent schilderles. Zijn invloed op Vincent was groter dan doorgaans wordt aangenomen.


Bron: Wikipedia16 Feb - Van Gogh langs de Schenkstrook 1 - Samen Stappen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten