woensdag 4 november 2015

11 Nov - Lampionnenoptocht Mariahoeve

 


Lampionnenoptocht Mariahoeve


Foto: denhaagdirect.nl Lampionnenoptocht MariahoeveKomen jullie ook? Doe mee en neem je al je vriendjes en vriendinnetjes mee! Deelname is gratis. Je mag je eigen lampion meenemen. Heb je er geen? Dan ligt er een lampion voor je klaar.


Alle kinderen en begeleiders verzamelen om 17.45 uur bij de Openbare Basisschool De Leeuwerikhoeve – Walenburg 25 – 2591 Den Haag


Start Lampionnenoptocht Mariahoeve : 18.15 uur


Route:  Vertrek bij de OBS De Leeuwerikhoeve – Walenburg – Hongarenburg – Vlamenburg – Kleine Loo – Ivoorhorst – Robijnhorst – via het Wijkpark de Horsten naar het eindpunt bij Diamanttheater / Diamant college.


Lampionnenoptocht in Mariahoeve


Einde:  19:00 uur aankomst: Diamanttheater


Daar krijgen alle kinderen een drankje en koek bij een gezellig samenzijn


De Burgen organiseert dit jaar voor de 8e keer de Lampionnenoptocht door Mariahoeve.


De Burgen is één van de vier buurten in de Haagse wijk Mariahoeve en wordt gevormd door alle straatnamen eindigend op –burg. Het doel is om de betrokkenheid van bewoners bij en in de buurt te vergroten en elkaar te leren kennen.


 



Informatie Sint Maarten


Sint-Maarten wordt niet overal op dezelfde wijze gevierd. In sommige plaatsen worden optochten georganiseerd, in andere worden vreugdevuren ontstoken. Algemeen is de lampionnentocht. Deze komt het meest voor in Nederland in de noordelijke provincies en in Noord-Holland (keuvelen genoemd). De kinderen maken lampionnen of hollen suikerbieten (vergelijk Jack-o’-lantern) uit en gaan met de lichtjes langs de deuren.


Daar zingen ze speciale sint-maartensliedjes en krijgen in ruil snoep of fruit. Vroeger werd het lichtje rondgedragen in een uitgeholde biet. Hoewel dit nog gedaan wordt, zijn kleurige, door de kinderen gemaakte, lampionnen nu het meest gebruikelijk. In Nederland worden de lampionnen vaak tijdens de schooltijd gemaakt, bijvoorbeeld in de les handenarbeid.


Tegenwoordig worden de lampions veelal met behulp van batterijen verlicht. Vroeger werd veel gebruikgemaakt van de foekepot om de liedjes die bij de rondgang werden gezongen te begeleiden. Het sint-maartensgebruik werd toen ‘foekepotterij’ genoemd.


In de zuidelijke provincies van Nederland en in Vlaanderen komt het langs de deur gaan veel voor, soms in combinatie met een vreugdevuur of een optocht. In sommige West-Vlaamse dorpen wordt het van deur tot deur gaan ‘ruusbuzen’ genoemd, naar de eerste woorden van het liedje dat de kinderen zingen (“Ruus buus buus”).


 


 


 Foto: http://www.denhaagdirect.nl/lampionnenoptocht-tijdens-sint-maarten-in-den-haag/


 


 


 



 


 


Diamanttheater


 



11 Nov - Lampionnenoptocht Mariahoeve

Geen opmerkingen:

Een reactie posten