zondag 25 oktober 2015

6 nov - Filosofie en economische systemen - WINWIDE Meet Greet & Eats

 


Filosofie en economische systemen


Filosofie en economische systemen oktip mariahoeve karl marx


Meet Greet & Eats thema filosofie en economische systemen.  Karl Marx was een Duitse denker die belangrijke invloed heeft op de (politieke) filosofie, de economie, de sociologie en de historiografie; hij was een van de grondleggers van de arbeidersbeweging en een centrale figuur in de geschiedenis van het socialisme en het communisme.


Via een introductie langs verschillende economische systemen zoals het Communisme, Kapitalisme, Liberalisme en Socialisme zal drs. In Liem, econoom u op deze avond haar ideeën uiteenzetten over hoe wij tot een effectieve, evenwichtige en door onderlinge verbondenheid gekenmerkte economie kunnen komen conform haar boek ‘Interdependent Economy’. Uitgebreide informatie en programma volgt binnenkort.


Vrijdagavond   6 november


Inloop:             17.30 uur


Aanvang:         18.00 uur precies, eind ca 22 uur


Locatie:           Resto vanHarte, Diamanthorst 183,  (» zie kaart⇓)


                            Mariahoeve, 2592 GD Den Haag


Kosten:           Programma €6,- incl. maaltijd + 2 alcoholvrije drankjes


                        Vrienden van WINWIDE en Ooievaarspashouders, €4,-


Aanmelden:      meet-greet-eats @ winwide.nl


In 2015 organiseert WINWIDE maandelijks een Meet, Greet & Eat – MG&E. Locals en internationals kunnen elkaar hier ontmoeten, netwerken en met elkaar discussiëren en debatteren over sociaal maatschappelijke onderwerpen. Tijdens deze zevende ontmoeting van 2015 van de WINWIDE serie Wereldgodsdiensten en filosofische stromingen  spreken we over het thema


Filosofie en economische systemen


In Liem zal een introductie geven op de verschillende systemen zoals het Communisme, Kapitalisme, Liberalisme en Socialisme. Daarna zal zij haar ideeën uiteenzetten over de manier waarop wij naar een betere, meer socialer en spiritueel economisch systeem kunnen komen conform haar boek ‘Independent Economy’.



 


Info:  Karl Marx


Karl Marx werd geboren op 5 mei 1818 in Trier als zoon van de advocaat Heinrich Marx (1782 – 1838) en Henriette Presburg. Henriette Presburg was geboren en getogen in Nijmegen. Dat Marx ten minste één keer daadwerkelijk in Nijmegen was, blijkt uit een brief van zijn ouders uit 1836. Hij was toen 17 jaar en studeerde rechten in Bonn.


Trier gold als de meest kosmopolitische streek van Duitsland, omdat het tot 1814 bij het Eerste Franse Keizerrijk had gehoord. In de streek heerste een economische terugval, door de slechte prestaties van de lokale wijngaarden. Een vierde van de bevolking leefde van de armensteun, en socialistische theorieën als die van Saint-Simon en Fourier vonden aanhang.


Karl groeide op in een gezin dat een zekere welstand genoot, maar niet rijk was. Karl voltooide het gymnasium in Trier in 1835. Het voor zijn examen geschreven opstel “Beschouwing van een jongeling over de keuze van een beroep” is bewaard gebleven. In oktober 1835 ging Marx rechten studeren aan de universiteit van Bonn. Daar kwam van studeren niet veel terecht omdat hij meer tijd besteedde aan het studentenleven. Na een jaar besloot Karls vader dat het beter voor hem was, in Berlijn te gaan studeren, aan de universiteit van Berlijn, die wat beter aangeschreven stond dan die van Bonn.


Ondertussen verloofde Karl zich (aanvankelijk in het geheim) met Jenny von Westphalen. In Berlijn kreeg de jonge Marx meer belangstelling voor intellectuele zaken, en stapte hij over van rechten naar filosofie. Hij verdiepte zich in de ideeën van Immanuel Kant en Johann Gottlieb Fichte, maar raakte vooral zeer sterk onder de invloed van Georg Hegel. Hegel zelf was in 1831 overleden, maar zijn filosofie beheerste de universiteit na zijn dood nog sterker dan bij zijn leven. Er tekenden zich onder zijn leerlingen verschillende stromingen af. Sommige waren zeer conservatief (de Hegeliaanse filosofie gold in die tijd nog als de Pruisische staatsfilosofie), maar er waren ook linkse leerlingen. Aan deze laatste, die wel de jong-Hegelianen genoemd worden, voelde Marx zich verwant: Bruno Bauer, Arnold Ruge. Zij waren vooral kritisch wat betreft de religie.


Marx besloot om niet in Berlijn op zijn proefschrift te promoveren, omdat het slecht ontvangen zou worden, vanwege zijn negatieve reputatie als jong-Hegeliaan. Hierdoor ging Marx naar de Universiteit van Jena en promoveerde daar in 1841 op “Het verschil tussen de natuurfilosofie van Democritus en Epicurus”. Na het beëindigen van zijn studie verhuisde Marx naar Bonn. Hij hoopte hier op een aanstelling als universitair docent. Dat lukte hem in het conservatieve Bonn echter niet. Marx werd toen journalist.


Kaart



 


 



6 nov - Filosofie en economische systemen - WINWIDE Meet Greet & Eats

Geen opmerkingen:

Een reactie posten