woensdag 4 mei 2016

7 Mei - Super Family Day Mariahoeve - Bloemschikken

Bloemschikken – Super Family Day 2016 Mariahoeve


bloemschikken wijk mariahoeveDemonstratie en workshop bloemschikken. Nadat de deelnemers de materialen hebben gekregen, maken zij onder begeleiding een leuk bloemstukje. De kinderen krijgen de mogelijkheid om iets speciaals voor Moederdag maken.


Bij deze gelegenheid veel tips en Anneke legt ook uit welke bloemen het meest geschikt zijn. Zij verzorgt regelmatig een workshop bloemschikken in het wijkcentrum Mariahoeve en doet dit geheel op vrijwillige basis. Van de cursisten wordt alleen een kleine bijdrage gevraagd voor het materiaal. De bloemen, het groen en de oase. Na de zomervakantie start zij met nieuwe workshops.


Super Family day zaterdag 7 mei


Tijd: 13.00 uur – 19.00 uur


Waar: Mariahoeve – Den Haag,  rondom Wijkcentrum Mariahoeve, van Winkelcentrum Mariahoeve tot Park de Horst


Met Pluk en Pleej, Brass Culture, schminken, bloemschikken, stormbaan, glijbaan, pannakooi, bingo voor jong en oud, budgetworkshop, open podium, danswedstrijd,  MIJN HELD, Single SuperMom, Stichting Lotje, Stichting Colours of Impact, VÓÓR Welzijn, Achterban Werkt!, Mariahoeve Werkt! , Kledingbank Mariahoeve en Speelgoed uitleen Hop Hopje


Demonstratie Bloemschikken


Bloemschikken, ook bloemsierkunst genoemd, is het vormgeven of creëren van werkstukken bestaande uit organische materialen als bloemen, blad, takken en mos, en anorganische materialen als metaal, steen en glas, tot een voor het oog aantrekkelijke compositie.


Bloemwerk wordt gemaakt door bloemisten voor speciale gelegenheden zoals een huwelijk, een begrafenis of geboorte, exposities, evenementen en beurzen, jubilea en allerlei gelegenheden waarbij bloemwerk wenselijk is.


Geschiedenis


We weten dat bloemen en planten in het verleden een andere betekenis hadden dan nu. Er werd meer nadruk op symbolische en geneeskrachtige betekenis gelegd. Bloemen werden gekweekt voor speciale gelegenheden en talrijk zijn ook de afbeeldingen in tempels, grafkelders en wandversieringen.


Europese bloemsierkunst


In Europa is bloemsierkunst, net als in het Verre Oosten, ontstaan uit gebruiken van de religies. Kijkt men naar de loop der cultuurgeschiedenis, dan begint deze voor Europa belangrijk te worden met het oude Egypte. Boeketten en grafbloemen werden veelvuldig gebruikt. Bloemversieringen werden gebruikt bij het vereren van hun goden en feesten. Lotusbloemen, Acanthus en Papyrus zijn te vinden op de muren van grafmonumenten. De Egyptenaren waren vermoedelijk de eersten die bloemversieringen maakten. Uit deze tijd stamt bijvoorbeeld het stafboeket.


In Griekenland werden kransen gebruikt bij de Olympische Spelen als eerbetoon aan de winnaars en dienden slingers als versiering van tempels en gebouwen. In het Romeinse Rijk werden kopkransjes gemaakt, kransen, festoenen en slingers vervaardigd. Ontelbare bloemblaadjes werden gebruikt in ceremonies. Ook waren er al veel gebeeldhouwde guirlandes en kransen aan gebouwen en triomfbogen.


Bloemen zijn ook een rol gaan spelen in de Rooms-katholieke Kerk, als symbool tijdens de dienst. Ook kregen veel bloemen in het dagelijkse leven een gebruik of betekenis. De schilderkunst geeft ons hiervan vele voorbeelden. In de rijke Middeleeuwen, als de steden opkomen en de vorstenhuizen en kooplieden rijk worden, neemt het bloemengebruik toe.


Bloemstukken sieren de tafels tijdens feesten, vaak gecombineerd met groenten en fruit. Vooral in de 14e eeuw in Frankrijk is dit gebruik verder ontwikkeld.


In de Victoriaanse tijd dragen dames bloemenkransjes, corsages, slingers aan de japonnen en een boeketje in de hand. Feesten waren echte bloemenfeesten in die dagen. Niet alleen festoenen, kransen en guirlandes worden tot het klassieke bloemwerk gerekend, ook ´moderne´ varianten als de Biedermeier, de ellipsvorm, druppelvorm, cascade, driehoeksschikkingen, millefleurs en dergelijke behoren tot het klassieke bloemwerk en vooral ook de klassieke S-lijn in de Hogarthstijl.


Bruidsboeketten werden populair en gingen bij de huwelijksdag horen. In de Biedermeiertijd 1820-1850 ontstonden veel decoratieve compacte schikkingen, ook nu nog heel populair. Pas eind 19e eeuw ontstond het vak van bloembinder en ontstond de bloemenwinkel. Bekendheid van bloemsierkunst in een land heeft vaak te maken met een beperkt aantal vooraanstaande bloemsierkunstenaars. De West-Europese bloemsierkunst heeft wereldwijd het hoogste aanzien. De wereldkampioenen komen ook voornamelijk uit Nederland, Duitsland en België. Maar ook de Fransen en de Denen staan hoog op de ranglijst.


Moderne bloemsierkunst


In de bloemsierkunst ontstond, mede beïnvloed door de mode, de Avant-Garde. Dit woord dat uit het Franse leger komt, betekent voorhoede. Dit was een groep getrainde soldaten die op de troepen vooruitliepen om de omgeving te verkennen. In de kunst betekende dit dat enkele vooraanstaande bloembinders vooruitliepen op de mode en zo ook de mode (trend) bepaalden. Op deze manier ontstonden nieuwe vormen in de bloemsierkunst. Bloemwerk werd opener en eleganter en ook ging men meer experimenteren met bloemwerk waardoor men Floral Objects verkreeg. Modern bloemwerk is te herkennen aan een open vormgeving, vaak lineair en-of parallel en van elke bloemsoort maar enkele bloemen. In modern en experimenteel bloemwerk is eigenlijk alles toegestaan. Plat, lang, breed, zelfs gekruiste lijnen zijn toegestaan en dit kan met alle materialen die er maar te verkrijgen zijn.



7 Mei - Super Family Day Mariahoeve - Bloemschikken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten