donderdag 14 april 2016

24 Apr - Vroegevogelwandeling in het Achterbos

 


Vroegevogelwandeling in het Achterbos


Vroegevogelwandeling staatbosbeheer


Staatsbosbeheer nodigt u uit op een vroegevogelwandeling in het Achterbos op zondag 24 april. We kijken tijdens deze wandeling naar de eerste tekenen van het naderend voorjaar en genieten van de zang van de vogels voor wie de lente natuurlijk een drukke tijd is.


Het Achterbos ligt in de Duivenvoordse en Veenzijdse polder. Plaatselijk ook bekend om het Laarzenpad. Het is een sprookjesachtig bos met een bijzondere sfeer. Vroeger gebruikte men dit bos als hakhoutbos. Tegenwoordig is het een oase voor veel bosvogels.


Vroegevogelwandeling


Datum: zondag 24 april


Tijd:      05:30 uur tot  07:30 uur


Tip:    Trek goede wandelschoenen en warme kleding aan!


Plaats: verzamelen bij ingang van het Achterbos aan het Oude Veenpad in Leidschendam


Parkeren op de parkeerplaats van begraafplaats Noorthey.  Het adres is: Tuinenlaan 6, 2261 HC –  Leidschendam


Kosten:    €5 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen tot 13 jaar


Vroegevogelwandeling aanmelden verplicht:       ivnleiden@hotmail.com


Veel mensen passeren het dagelijks met de trein en op de fiets, slechts weinigen kennen de bekoring van dit stukje rust binnen de drukte tussen Den Haag, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Voorschoten. Aan de achterzijde van het bos is er een wijds uitzicht over de polder. Zien we hier hazen en weidevogels met de lente in de kop? Kom en geniet van het voorjaar, de zonsopkomst en de vrolijke fluiters!


Routebeschrijving Vroegevogelwandeling


De ingang van het Achterbos ligt aan het Oude Veenpad te Leidschendam (dit is het fietspad langs het spoor tussen Leidschendam en Voorschoten). Uw auto kunt u parkeren op de parkeerplaats van begraafplaats Noorthey.  Het adres is: Tuinenlaan 6, 2261 HC –  Leidschendam


Loop vanaf de parkeerplaats via de fietstunnel onder het spoor door en na 150 meter vindt u de ingang aan uw linkerhand.


oudeveenpad




Vroegevogelwandeling


Het ontstaan van het landschap


De Duivenvoordse polder vormt samen met de Veenzijdse polder een uitgestrekt gebied dat al in de Middeleeuwen werd drooggelegd. Midden door het gebied loopt de Dobbewetering die voor de afwatering zorgt. Vroeger zorgde een molen die aan de Dobbe stond voor het leegpompen. Deze molen is inmiddels vervangen door het schepradstoomgemaal dat vlakbij de spoorlijn staat. Het gebied wordt omzoomd door enkele fraaie landgoederen en boerderijen.


Flora en fauna


Het grootste deel van de Duivenvoordse Polder is beschermd gebied. Hierdoor kunnen weide- en watervogels er ongehinderd rusten, broeden en foerageren. Het gebied is erg in trek bij de grutto, kievit, scholekster, tureluur en watersnip. In de winter is het een van de beste plekken in de omgeving om bokjes waar te nemen. Naast de weide- en watervogels hebben ook verschillende roofvogels de Duivenvoordse polder als jachtgebied ontdekt. Zo brengen havik en buizerd er hun jongen groot.


Spannend bos


Doordat Staatsbosbeheer de ontwikkeling van dit bos voor een groot deel aan de natuur heeft overgelaten, is een wild en spannend bos ontstaan met omgevallen bomen en een drassige ondergrond. Door het bos lopen enkele slootjes die het gebied een mystiek karakter geven. Je waant je even terug in de tijd. Vanaf de rand van het bos heb je prachtig uitzicht over het weidegebied en zie je in de verte de contouren van Den Haag liggen. Een bijzonder contrast met de historische natuur.


Ligging


Tussen Leidschendam en Wassenaar.


Grootte


De Duivenvoordse Polder is ca. 175 hectare groot.


Geopend


Delen van de Duivenvoordse Polder zijn tijdens het broedseizoen (15 mrt t/m 15 jul) niet toegankelijk.


Honden


Honden zijn in de Duivenvoordse polder niet toegestaan.


Fietsen


In het gebied zijn geen fietspaden aangelegd. De Duivenvoordse Polder is bereikbaar via de Raaphorstlaan in Wassenaar.


Paarden


Paardrijden is niet toegestaan.


Contact


Staatsbosbeheer Westvoorden
Boslaan 10-12
2594 NB Den Haag
T 070-3851050




 

 



Boswachter Jeroen den Hartog

Boswachter van dit gebied
Jeroen den Hartog

j.denhartog@staatsbosbeheer.nl
070-3851050

 




 

 


Bron:    >>    link  Staatsbosbeheer



Vroegevogelwandeling


Het Achterbos


Het Achterbos is in de middeleeuwen ontstaan als hakhoutbos in de Duivenvoordse-Veenzijdse polder. Deze beschermde polder bevindt zich op een oude strandvlakte gevormd tijdens de laatste ijstijd. In en om het bos zijn de sporen van deze geschiedenis nog altijd zichtbaar in het landschap. Het bos heeft zich de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen tot een ruig en wild bos met slootjes, een drassige bodem en veel omgevallen bomen. Vanaf de rand zijn in de verte de contouren van de hoogbouw van Den Haag en Leiden te zien, een opvallend contrast met de vlakke, open polder. Dwars door het bos loopt een laarzenpad. Dit is het gehele jaar vrij toegankelijk. Een deel van de omringende polder is via een wandelroute buiten het broedseizoen te bezoeken. Vanaf het Laarzenpad steekt u dan door de polder over naar het Middenbos. Een groot deel van de polder is uitsluitend via excursies te bezoeken.


Flora en Fauna


In en om het bos is een variatie van biotopen te vinden die zorgen voor een rijk aantal bloeiende kruiden. In de zomer vinden we hier soorten als glidkruid, grote ratelaar, egelskop, penningkruid, gele waterkers……


Het gehele jaar wordt het bos bezocht door een keur van bosvogels en uitkijkend over de polder aan de achterzijde van het bos zijn diverse weidevolgels, roofvogels, eenden en ganzensoorten te zien. Het bos is het gehele jaar door rijk aan paddenstoelen, met een waar crescendo in de herfst.


Wandelen


De ingang van het laarzenpad vindt u aan de Oude Veenweg (fietspad) te Leidschendam. Deze is vanuit Wassenaar te bereiken via de Raaphorstlaan en vanuit Leidschendam via de Kastelenlaan en de Tuinenlaan. Als u met de auto komt is parkeren mogelijk vanuit Leidschendam bij begraafplaats Noorthey. Vanaf de parkeerplaats moet u lopend het spoor onderdoor om de ingang te bereiken. Vanuit Wassenaar is er slechts zeer beperkte parkeermogelijkheid.


Tip:   Waterdicht schoeisel en in voorjaar en zomer bedekkende kleding i.v.m. muggen.


IVN werkt aan een duurzame samenleving. Wij zijn ervan overtuigd dat we door mensen zelf in aanraking te brengen met de natuur, zij zich pas écht bewust worden van de waarde ervan. Daarom laten wij jong en oud de natuur van dichtbij beleven.


 


Vroegevogelwandeling


 


 


Meer informatie en berichten op: >> linkMariahoeve – wijkmariahoeve.nl


Tags: Mariahoeve, wijkmariahoeve, haagse, hout, bezuidenhout, benoordenhout, leidschendam, leidsehage, winkel, winkelcentrum, mariahoeve, moestuin, tuin, compost, bakker, index, wijkcentrum, tuin, tuinen, mariahoeve, lokaal, belang, bewoners, commissie, whatsapp, nextdoor, straat, bus, tram, trein, mooi, groen, boom, bomen, west, gemeente, den, haag, gravenhage



24 Apr - Vroegevogelwandeling in het Achterbos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten