maandag 11 april 2016

13 Apr - Praten met iemand met dementie - Alzheimer Café Haagse hout

 


Alzheimer Café Haagse hout wijkmariahoeve mariahoeveHoe praat ik het beste met iemand met dementie?


Alzheimer Café Haagse hout – Spreker:  Annemarie Rausch, psycholoog


Wanneer iemand last krijgt van geheugenverlies kan er verwarring ontstaan met betrekking tot de communicatie. Dat is moeilijk voor degene zelf, maar ook voor de partner, kinderen of andere betrokkenen.


Is het nu goed om als naaste te zeggen dat iets niet klopt of is het beter om ‘mee te gaan’ in het verhaal van de persoon met geheugenverlies?


Woensdag 13 april spreekt Annemarie Rausch, psycholoog, om deze vragen te beantwoorden. Het Alzheimer Café richt zich op mensen met dementie, hun partners, kinderen, andere familieleden, professionals uit bv de zorg en andere belangstellenden.


Datum: Woensdag   13 April 2016
Activiteit: Alzheimer Café Haagse hout met Annemarie Rausch, psycholoog
Onderwerp: 
Hoe praat ik het beste met iemand met dementie?


Tijd:   19.00 uur – 21.00 uur
Plaats:  Ivoorhorst 155 – Wijkcentrum      » googlemaps2⇓)
Contact: 06 – 1380 2118 / Email: jwolthers @ cardia.nl  ( mevr. Wolthers)


Alzheimer Café Haagse hout


 


Wanneer een persoon dementie krijgt kan er verwarring ontstaan met betrekking tot de communicatie. Dat is moeilijk voor degene zelf, maar ook voor de partner, kinderen of andere betrokkenen. Is het nu goed om als naaste te zeggen dat iets niet klopt of is het beter om “mee te gaan” in het verhaal van de persoon met dementie?


Het Alzheimer Café Haagse Hout biedt een veilige plek waar mensen zich thuis voelen en over hun ervaringen en problemen kunnen praten. Iedere maand staat er een specifiek onderwerp rond dementie centraal waarvoor door de gespreksleiders steeds een deskundige gastspreker wordt uitgenodigd.


Alzheimer Café Haagse hout


De café avond begint met een inloop om 19.00 uur, waar u aan de bar gratis koffie en thee wordt aangeboden. Om 19.30 uur gaat het officiële deel van start met een gastspreker onder leiding van de gespreksleider. Van 20.00 tot 20.30 uur is er een pauze, gelegenheid tot informeel samenzijn en kunt u consumpties, tegen betaling, aan de bar halen. Het laatste officiële deel van de avond is van
20.30 21.00 uur en biedt gelegenheid tot vragen stellen en discussie. Na afloop is er tot 21.30 uur gelegenheid tot informeel napraten.


 Het Alzheimer Café vindt plaats in wijkcentrum Mariahoeve, Ivoorhorst 155. Voor meer informatie kunt u terecht bij programmacoördinator Jozien Wolthers, JWolthers@cardia.nl, 06-13802118.


Het Alzheimer Café is op een vaste avond per maand geopend en voor mensen met beginnende dementie, hun partners, kinderen, familieleden, professionals uit de zorg en andere belangstellenden.


Wijkbewoners kunnen hier ook hun vragen stellen en mee discussiëren over de verschillende thema’s.


Het Alzheimer Café is een samenwerkingsverband tussen Cardia, Nebo, Stichting Eykenburg. HWW Zorg, Florence, Evita, Parnassia Groep, PEP en VÓÓR Welzijn.


Wist u dat de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is? Het is geen ouderdomsziekte, maar een hersenziekte met psychiatrische symptomen doordat delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven.


De ziekte van Alzheimer is vernoemd naar de Duitse neuroloog Aloïs Alzheimer. Hij ontdekte begin vorige eeuw kenmerkende veranderingen in het hersenweefsel van mensen die aan dementie waren overleden, namelijk plaques en tangles. Alzheimer komt in verschillende vormen voor en bestaat eigenlijk uit een complex van verschillende aandoeningen. Het is een ziekte met verstrekkende gevolgen voor de persoon die de ziekte heeft en zijn directe omgeving. Het verloop van alzheimer verschilt van persoon tot persoon.


Hoewel er op grote schaal wetenschappelijk onderzoek wordt verricht, zijn oorzaken van de ziekte nog onbekend. Ook zijn er nog geen behandelmethoden voorhanden. De ziekte van Alzheimer is onomkeerbaar.


Symptomen van alzheimer zijn onder andere: vergeetachtigheid, veranderingen in de persoonlijkheid, desoriëntatie en verlies van spraak.


Alzheimer Café Haagse hout


 


Kaart


 Alzheimer Café Haagse hout


 


 


 


 


 13 Apr - Praten met iemand met dementie - Alzheimer Café Haagse hout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten