zondag 31 januari 2016

13 Feb – Viering Chinese nieuwjaar - Jaar van de Aap

Viering Chinese nieuwjaar – Jaar van de Aap


Viering Chinese nieuwjaarHet Chinese nieuwjaar begint op 8 februari 2016. Dan begint het Jaar van de Aap.


De nationale viering van het Chinese nieuwjaar is op zaterdag 13 februari in en rond het Stadhuis van Den Haag. Daarbij wordt een traditionele drakendans gehouden en leeuwen “tot leven gewekt.”


Er is vuurwerk op het Spui en optredens van Chinese en Nederlandse artiesten op het podium in het prachtige Atrium van het stadhuis.
Het is alweer de 14de keer dat dit feest in het stadhuis van Den Haag wordt georganiseerd. Elk jaar komen er honderden mensen uit alle delen van het land naar dit evenement om samen met de Chinese gemeenschap in Nederland het begin van het nieuwe Chinese jaar feestelijk in te luiden. Net als in voorgaande jaren verwachten we vele hoge gasten uit binnen- en buitenland, waaronder leden van de Nederlandse regering en het parlement, de Chinese ambassadeur in Nederland, ambassadeurs van andere landen, burgemeester en wethouders van Den Haag en omliggende gemeenten en vele anderen.


Naast de nationale viering in en rond het stadhuis wordt het Chinese Nieuwjaar ook uitbundig gevierd in Den Haag Chinatown. Daar trekt vanaf een uur een optocht van draken- en leeuwendansers door de straten, met veel getrommel, muziek en knalvuurwerk. Verder is er een Aziatische Nieuwjaarsmarkt.


Het Chinees Nieuwjaar zal zoals vanouds weer groots worden gevierd in het centrum van Den Haag. De gehele dag is er feest in het stadhuis en in Chinatown. Alle festiviteiten zijn de hele dag gratis te bezoeken.


Viering Chinese nieuwjaar Programma stadhuis Den Haag


De feestelijkheden beginnen om 11:30 uur met vuurwerk op het Spuiplein. Daarna is de officiële openingsceremonie in het stadhuis. De ambassadeur van China, de heer Chen Xu, en wethouder Karsten Klein van de Gemeente Den Haag brengen volgens oude tradities de leeuwen tot leven door hun ogen rood te verven. Daarbij zullen vele hoge gasten uit binnen- en buitenland aanwezig zijn, zoals ambassadeurs en andere leden van het Corps Diplomatique, burgemeesters en wethouders uit omliggende gemeenten, parlementsleden en vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties die een relatie met China hebben. Op het grote podium in het Atrium van het stadhuis begint na de opening een gevarieerd spektakel van voorstellingen door Chinese en Nederlandse artiesten. De hele dag is er een Chinese culturele markt.


Viering Chinese nieuwjaar Programma Chinatown Den Haag


In Chinatown beginnen de feestelijkheden om 13:00 uur op de Gedempte Burgwal. Ook hier wordt het Chinese Nieuwjaar met een traditionele nieuwjaarsceremonie geopend. Daarna zullen optochten met veel leeuwen, draken, trommels en knalvuurwerk van start gaan. Die zullen de hele middag door Chinatown trekken. Op het Rabbijn Maarsenplein en het parkeerterrein achter de Bijenkorf is er vanf 11:00 een grote Chinees Nieuwjaarsmarkt. In het JoHo-center aan de Paviljoensgracht worden presentaties gegeven over de Chinese cultuur en reizen in China.


Alle festiviteiten rond de Viering Chinese nieuwjaar in Den Haag zijn de gehele dag gratis te bezoeken.



 


Oorsprong en Traditie


Het Chinese Nieuwjaar is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen. Het stamt uit de tijd van de Shang Dynastie (1600 BC–1100 BC) toen de mensen goden en voorouders vereerden aan het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar. Pas veel later werd het een festival waarin afscheid werd genomen van het oude jaar en het nieuwe werd ingeluid.


De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender en niet de Gregoriaanse kalender. Het Chinese Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Volgens onze kalender is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari. In 2016 begint het Chinese Nieuwjaar op 8 februari. Volgens de Chinese jaartelling begint dan het jaar 4713.


Het Chinese nieuwjaar kondigt het begin van het voorjaar aan en wordt dan ook Lente Feest of Spring Festival genoemd. Met gezang en dans verwelkomt men de terugkeer tot leven van de aarde en de start van het ploeg- en zaaiseizoen. Op de dagen voor de nieuwjaarsviering kopen de mensen cadeaus, versieringen, speciaal eten en nieuwe kleren. Het huis wordt op oudejaarsavond (“chuxi”) grondig schoon gemaakt en versierd met uit papier gesneden spreuken en twee rijmende versregels die geluk, welvaart en een lang leven uitdrukken.
Nieuwjaar is een familie feest. Hoe ver de mensen ook van huis zijn, ze doen hun uiterste best om met de hele familie het Nieuwjaarsdiner te beleven. Daarom is het in de dagen voor het chinese Nieuwjaar een ware volksverhuizing in China. Miljoenen mensen reizen dan naar hun geboortedorp om daar het nieuwjaar te vieren. Op nieuwjaarsdag bezoeken ze vrienden en bekenden om elkaar het beste voor het nieuw jaar toe te wensen. Het is een groot gezellig feest, niet alleen thuis met de familie maar ook op straat. Er wordt veel gegeten en gedronken en uiteraard is er veel en hard vuurwerk.


2016 Het Jaar van de Aap


De oorsprong van de Chinese astrologie gaat tot duizenden jaren terug. Net als de westerse astrologie gebruiken de chinese astrologen een Zodiac,een dierenriem met 12 dieren, maar in tegenstelling tot de westerse astrologie hebben die niets te maken met planeten of sterren. Bij het opstellen van horoscopen baseren de Chinese ‘astrologen’ zich op de Chinese kalender, de Yin Yang-filosofie van licht en donker en de filosofie van de vijf elementen, hout, vuur, aarde, metaal en water.
De dieren in de Chinese dierenriem zijn: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken; in deze volgorde.


Op 8 februari 2016 begint het jaar van de Aap.


De aap is het negende dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Volgens de Chinese astrologie zijn mensen die onder het teken van de aap is geboren nieuwsgierig, slim en creatief.
Ze houden van uitdagingen en kunnen goed problemen oplossen, waarbij ze gebruik maken van hun uitstekende geheugen en hun vermogen om oplossingen te zoeken buiten de gebaande wegen.
Ze kunnen goed samenwerken, maar vertrouwen anderen niet altijd even gemakkelijk. Daarvoor zijn ze toch wat te veel op zichzelf gericht. Ze hebben charme en humor, maar hun practical jokes gaan soms wat te ver.
Ze zijn loyale vrienden en kunnen gepassioneerde verliefd zijn, maar hun liefde kan ook zo weer over zijn, want er zijn toch zoveel interesante mensen om hen heen. Ze zijn dus soms wat wispelturig en onverschillig en wanneer ze denken dat je niet eerlijk bent, kunnen ze gemeen van zich afbijten


Bron: » » Viering Chinese nieuwjaar – Jaar van de Aap



13 Feb – Viering Chinese nieuwjaar - Jaar van de Aap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten