zondag 23 augustus 2015

» Vertrouw geen ongevraagde Microsoft telefoontjes

De politie vraagt u alert te zijn op “Microsoft” oplichters.


Vertrouw geen ongevraagde telefoontjes.




Het slachtoffer werd gebeld door een onbekende vrouw die accentloos Engels sprak. Zij deed zich voor als iemand van Microsoft en vertelde het slachtoffer dat haar computer door virussen trager zou werken, en dat zij dit kon verhelpen.


Het slachtoffer moest op verzoek haar computer opstarten en via www.google.nl een naam intikken. Zij zag hierbij dat haar computerscherm van buitenaf werd overgenomen. Vervolgens werd zij doorverbonden met een voor haar onbekende man, die “werkzaam” zou zijn voor Microsoft. Deze man sprak met een Indisch of Pakistaans accent en bevestigde het verhaal dat er virussen op haar computer stonden. Hij verzocht haar om tweetal codes te noteren, die de man later nodig zou hebben.


De man adviseerde de vrouw tegen betaling een antivirus programma te installeren. Zij kon via een betalingsscherm haar persoonlijke gegevens, zoals rekeningnummer en pincode invoeren. Even later bleek dat er een bedrag van 2000 euro van haar bankrekening afgeschreven te zijn. De vrouw deed aangifte.


Microsoft pleegt geen ongevraagde telefoontjes om u te helpen uw computer te herstellen


Bij deze vorm van zwendel bellen cybercriminelen u op en beweren ze dat ze van Microsoft Tech Support zijn. Ze bieden u aan u te helpen bij het oplossen van uw computerproblemen. Zodra de oplichters uw vertrouwen hebben gewonnen, proberen ze van u te stelen en uw computer te beschadigen met schadelijke software, inclusief virussen en spyware.


Wees sceptisch over alle ongevraagde telefoontjes. Verstrek geen persoonlijke gegevens.


Als u een ongevraagd telefoontje ontvangt van iemand die beweert van Microsoft Tech Support te zijn, verbreek dan de verbinding. Wij plegen dit soort telefoontjes niet.


Als u denkt dat u het slachtoffer bent van fraude, kunt u dit rapporteren. Voor meer informatie, zie: Wat moet u doen als u denkt dat u het slachtoffer bent van een zwendel.



Advies



Microsoft heeft al lange tijd een aparte webpagina waar wordt gewaarschuwd voor deze praktijken. “Vertrouw dus geen ongevraagde telefoontjes. Verstrek geen persoonlijke gegevens”, valt daar dikgedrukt te lezen. Voor wie onverhoopt toch in de trucs trapt heeft Microsoft een stappenplan gemaakt om de schade zoveel mogelijk te beperken.


U hebt de “Microsoft-loterij” niet gewonnen


Microsoft-klanten zijn vaak het doelwit van bedrog waarbij e-mailberichten worden gebruikt om valselijk geld te beloven. Slachtoffers ontvangen bericht waarin het volgende wordt beweerd: “U hebt de Microsoft-loterij gewonnen!” Er is geen Microsoft-loterij. Verwijder het bericht.


Als u geld hebt verloren aan dit frauduleuze bericht, rapporteer dit dan. U kunt het politieverslag ook naar Microsoft sturen en wij zullen het gebruiken om de wetshandhavingsdiensten te helpen de criminelen die deze e-mailberichten versturen te pakken.


Om u te helpen beschermen tegen deze e-mailoplichterij, kunt u hetzelfde algemene advies gebruiken dat u gebruikt om u te beschermen tegen phishing-zwendel.


Microsoft vraagt geen creditcardinformatie om uw Windows-exemplaar te valideren.


We eisen dat u een legaal exemplaar van Windows hebt voordat u programma’s kunt verkrijgen van het Microsoft Downloadcentrum of u software-updates kunt ontvangen van Microsoft Update. Ons online proces dat deze validatie uitvoert wordt het Genuine Advantage Program genoemd. Tijdens het validatieproces vragen we op geen enkel moment om uw creditcardinformatie.


We verzamelen in feite geen informatie die tot u kan worden herleid, zoals uw naam, e-mailadres of andere persoonlijke gegevens.


Om meer te weten te komen, leest u de privacyverklaring van het Genuine Microsoft-softwareprogramma..


Om meer te weten te komen over het programma in het algemeen, zie Genuine Windows: veelgestelde vragen.


Microsoft stuurt geen ongevraagde mededelingen over beveiligingsupdates


Als we informatie uitgeven over een beveiligingssoftware-update of een beveiligingsincident, sturen we enkel e-mailberichten naar abonnees van ons programma voor beveiligingsberichten.


Cybercriminelen hebben dit programma echter misbruikt door valse beveiligingsberichten te versturen die van Microsoft afkomstig lijken te zijn. Sommige berichten lokken ontvangers naar websites om spyware of andere schadelijke software te downloaden. Andere bevatten een bestandsbijlage met een virus. Verwijder het bericht. Open de bijlage niet.


Authentieke beveiligingsmededelingen van Microsoft



  • Authentieke beveiligingsmededelingen bevatten geen software-updates als bijlage. We voegen nooit software-updates toe aan onze beveiligingsmededelingen. In plaats daarvan verwijzen we klanten naar onze website voor complete informatie over de software-update of het beveiligingsincident.




  • Authentieke berichten staan ook op onze websites. Als we informatie verstrekken over een beveiligingsupdate, kunt u deze informatie ook op onze websites vinden.



 


Bron: www.Politie.nl   en  www.microsoft.com


 


 





» Vertrouw geen ongevraagde Microsoft telefoontjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten