zaterdag 22 augustus 2015

25 Aug - Wandeling tijdreis met boswachter Volgeboekt !!

waltherboerweideWandeling tijdreis met boswachter  Volgeboekt !!


startpunt: Walther Boerweide eindpunt: Bibliotheek Haagse Hout


Ga mee met het HIP (Historisch Informatiepunt) voor de speciale editie van de Tijdreis door het Haagse Bos. De boswachter neemt u op dinsdag 25 augustus 2015 graag mee op pad en vertelt u alles over de rijke geschiedenis van dit historische stadsbos.


De excursie in het Haagse Bos voelt als een reis door de tijd. De geschiedenis is nog heel duidelijk zichtbaar in het bos. Alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Graven, jonkheren en koninginnen kennen er een verleden met pracht en praal. Maar er leefden ook zwervers en kluizenaars. Er waren oorlogen, duels, kermissen en concerten. 


Startpunt: Walther Boerweide
Eindpunt: Bibliotheek Haagse Hout


 


waltherboerweide2Geschiedenis


Over de oudste geschiedenis is niets meer bekend dan dat het bos er altijd is geweest en een reden was voor de Graven van Holland om in de nabijheid in de 13e eeuw een jachtslot te bouwen, het latere Binnenhof. Uit rekeningen van de graven van Holland blijkt dat het bos in de 14de, 15de en zelfs nog in de 16de eeuw goed werd onderhouden. In het gedeelte dat het dichtst bij het grafelijk kasteel lag, de Koekamp, werden in 1316 de eerste eiken geplant. De eiken werden tot 1650 vooral gebruikt om balken van te maken voor de huizenbouw, maar daarna alleen nog maar voor scheepsbouw. Het bos is daarna met veel zorg en moeite in stand gehouden. Er is veel variëteit in het bos, omdat sommige delen op zand en andere delen op veen liggen.


De Acte van Redemptie


In het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd in het Haagse Bos gekapt door militairen van beide kampen voor de aanleg van verschansingen. Zo werd in 1571 een zesde deel van de eiken gekapt om een verdediging te bouwen tegen Spaanse soldaten.
In 1575 besloten de Staten van Holland om het hele bos te kappen en het land te verkopen ter vereffening van de schulden van de Tachtigjarige Oorlog. Door protestacties werd dit plan verijdeld en bleef het bos gespaard. Op 16 april 1576 ondertekende Willem van Oranje de Acte van Redemptie waarin werd bepaald dat niemand meer een boom mocht kappen in het bos en dat het bos niet verkocht mocht worden, het allereerste natuurbeschermingsmanifest. De Acte van Redemptie is nog steeds van kracht. Recent is de verkoop van het bos van regeringswege weer aan de orde gekomen en daarmee kwam ook de Acte opnieuw onder de aandacht.[2]

In 1613 werd het bos voor het publiek opengesteld. Na de Franse inval van 1795 gaven de Fransen opdracht het bos te kappen. Door sabotage en vertragingsacties is dit plan nooit uitgevoerd. Zo duurde het jaren voordat het Haagse Bos was opgemeten.


In 1821 liet Willem I door de eerste vijvers in het bos aanleggen door landmeter Ary van der Spuy. Het bos werd deels door Zocher in Engelse landschapsstijl aangelegd. Uit die periode stamt het padenplan. In 1835 werd de grote vijver gegraven.


In de nacht van 30 september op 1 oktober 1911 richtte een zware storm zo veel schade aan [3] dat Staatsbosbeheer er een boekje over schreef: Storm in het Haagsche Bos..


In de Tweede Wereldoorlog werd het Haagse Bos door de Duitsers gebruikt als lanceerplaats voor hun V-1 en V-2-raketten. Een poging van de geallieerden om deze lanceerplaatsen te vernietigen leidde tot het bombardement op Bezuidenhout. Na de oorlog was er slechts dertig procent van het bos over.


Het Haagse Bos werd ook wel “de Houte” genoemd. Er wordt dan ook regelmatig gesproken over ‘ten zuiden’ of ‘ten noorden van “De Hout”. Vandaar de wijken Bezuidenhout en Benoordenhout.


 


 


 


 



25 Aug - Wandeling tijdreis met boswachter Volgeboekt !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten