vrijdag 11 maart 2016

Opgepast voor bedelaars en zakkenrollers

 


Bedelaars en zakkenrollers


Bedelaars en zakkenrollersRegelmatig wordt men geconfronteerd met bedelaars uit de voormalige Oostbloklanden. Ze zijn zeer opdringerig en laten u meestal een zielig briefje zien of collecteren voor een of ander goed doel dat niet bestaat.


NIET toegeven. Beslist geen geld geven, hoe hard het ook klinkt. Het zijn vaak beroepsbedelaars die in groepen opereren, soms in samenwerking met zakkenrollers, zo is meerdere malen in het centrum van Den Haag gebleken.


Deze bedelaars worden in groepjes naar de winkelcentra gebracht en kunnen op die manier honderden euro’s per dag ophalen.  Intussen staan de zakkenrollers van deze groep te kijken waar u uw portemonnee stopt en de kans is groot dat u die later op de dag kwijt bent. Ze volgen u onopvallend en slaan dan toe.


Bij deze de oproep van de politie van het bureau aan de Jan Hendrikstraat om dit soort bedelaars NIETS, maar dan ook NIETS te geven! Het zijn georganiseerde bendes die door het hele land vele honderden hardwerkende mensen duperen!!


En vergeet uiteraard niet de politie te bellen wanneer u deze “bedelaars” in actie ziet en dit bericht te delen! Probeer daarbij een goede omschrijving te geven van de bedelaars en de handelingen die zij verrichten.



Op welke plaatsen moet ik op mijn hoede zijn voor zakkenrollers?


  Overal, maar vooral opletten:


    Tijdens drukke evenementen en op de markt.


    In kleedkamers van winkels.


    Bij het in- en uitstappen van openbaar vervoer.


    Op roltrappen en in wachtrijen.


Hoe werken zakkenrollers?


Ze leiden u af. Bijvoorbeeld door u een duw te geven of een vuurtje of de weg te vragen.


Ze werken meestal in teams, kijken elkaar vaak aan en wisselen signalen uit. Wordt u door een onbekende aangesproken? Wees dan alert. Een medeplichtige slaat dan vaak zijn slag.


Ze kunnen de buit na het stelen doorgeven aan handlangers.


Ze lopen doelloos in het rond en hebben veel interesse in mogelijke slachtoffers en hun bezittingen. Het geld en de pasjes worden vaak zeer snel uit de portemonnees gehaald, waarna de portomonnee wordt weggegooid.


 Soms maakt de zakkenroller gebruik van de huisgegevens die in uw portemonnee te vinden zijn om, als er ook sleutels zijn gerold, later in de woning in te breken. Als uw sleutels zijn gerold, is het raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen.


Ik ben gerold. Waarom is het belangrijk dat ik aangifte doe?


Alleen als de politie weet waar zakkenrollers opereren, krijgt de politie inzicht in aantallen en mogelijke werkwijzen. Met deze gegevens kan de politie zakkenrollers proberen aan te pakken in bepaalde gebieden.


Waar kan ik aangifte doen van zakkenrollerij?


U hebt de dader(s) in actie gezien en wilt aangifte doen? Dan kunt u terecht op het politiebureau bij u in de buurt. U kunt contact opnemen met de politie via de algemene meldlijn 0900-8844. Vermoedt u dat u bent gerold, maar hebt u niets gezien? Dan kunt u ook via internet aangifte doen.


Mijn pinpas en/of identiteitsbewijs is/zijn ook gestolen. Wat moet ik doen?


Neem contact op met uw bank om uw pinpas, master- en/of visacard te blokkeren.


Zijn ook documenten als uw paspoort of rijbewijs gestolen? De politie raadt u aan een week te wachten voordat u nieuwe documenten aanvraagt. Het komt namelijk regelmatig voor dat deze documenten kort na de diefstal ergens worden teruggevonden.


 


Telefoonnummers bankpas blokkeren


Als u uw bankpas, giropas of creditcard vermist kunt u 24 uur per dag telefonisch contact opnemen met onderstaande


Telefoonnummer blokkeren bankpas:


ABN AMRO:  0900-0024


ING Bank: 058 212 60 00


Rabobank: 088-7226767


Overige banken : 0800-0313


Telefoonnummer blokkeren creditcard:


ABN AMRO: 0900-8016


American Express: 020 5048000


ING: 058 2126000


Rabobank: 0 499499112



Opgepast voor bedelaars en zakkenrollers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten