woensdag 30 september 2015

» Omstreden frisdrank in Nederland verkocht


Consumentenorganisatie foodwatch heeft in Nederlandse supermarkten frisdranken aangetroffen waarin het zeer omstreden ingrediënt gebromeerde plantaardige olie zit.


Melden:  Radar en ANP



Deze chemisch bewerkte verbinding – E443, dat ook dienst doet als vlamvertrager – is gevonden in de frisdranken Mountain Dew Voltage en Mountain Dew Red Code.


Jumbo en Albert Heijn


Supermarkten Albert Heijn en Jumbo verkopen het. Jumbo zou inmiddels aan foodwatch hebben laten weten direct de frisdranken uit de schappen te halen, Albert Heijn heeft geen termijn gegeven.


Hartproblemen


Consumptie van gebromeerde plantaardige olie kan leiden tot hartproblemen, gedragsproblemen en verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast zijn er meldingen dat bij hoge consumptie zenuwaandoeningen, geheugenverlies en ontstekingen kunnen optreden. Dit ingrediënt is in de Europese Unie verboden. In de Verenigde Staten is de stof omstreden, maar niet verboden.


Update 30 september, 13:03 uur: ‘Importeur Mountain Dew zal maatregelen treffen’
Het Centraal Bureau Levensmiddelhandel (CBL), de branchevereniging van de supermarkten, laat weten dat de varianten van Mountain Dew door een importeur vanuit de VS op de Nederlandse markt gebracht zijn. ‘De importeur is erop aangesproken en zal maatregelen treffen’, meldt het CBL. De dranken worden door de supermarkten uit de handel genomen.


Bron: ANP / Radar




» Omstreden frisdrank in Nederland verkocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten