dinsdag 15 september 2015

16 Sept / 1 Okt - tentoonstelling World Press Photo 2015

mariahoeveworldpressAtrium Den Haag


De tentoonstelling World Press 2015 bevat indrukwekkende persfoto’s van 41 prijswinnaars uit 17 landen, in acht categorieën: Algemeen nieuws, Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Portretten en Sport.


De jaarwinnaar is Mads Nissen uit Denemarken. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend (m.u.v. de categorie sport stories die dit jaar alleen een eerste en tweede prijs heeft), voor zowel enkel beeld als series.


De tentoonstelling is van 16 september tot en met 1 oktober gratis te bezoeken in het Atrium van het Stadhuis van Den Haag.



Openingstijden Atrium Den Haag




Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 7.00 – 19.00 uur
Donderdag: 7.00 – 21.30 uur
Zaterdag: 9.30 – 17.00 uur
Zondag en feestdagen: gesloten



Mads Nissen werd geboren in Denemarken in 1979. Na zijn afstuderen in 2007 met een graad in de fotojournalistiek van de Deense School voor Journalistiek verhuisde hij voor twee jaar naar Shanghai om de menselijke en sociale gevolgen van de historische economische opkomst van China te documenteren. In 2009 werd hij geselecteerd voor de Joop Swart Masterclass. Na het werken in China voor publicaties zoals Time, Newsweek, Der Spiegel en Stern, keerde hij terug naar zijn thuisland, waar hij nu is gebaseerd. In Denemarken, Nissen werkte voor Berlingske / Scanpix, en in 2014 toegetreden tot de dagelijkse Politiken als een staf fotograaf. Nissen’s werk is bekroond met onder andere in de World Press Photo en foto’s van het Jaar wedstrijden, evenals het ontvangen van 15 awards van de Deense Foto van het Jaar, waaronder twee keer zowel Fotograaf van het Jaar en de Foto van het Jaar. Hij heeft twee boeken, Amazonas in 2013 gepubliceerd door Gyldendal en De Faldne (The Fallen) in 2010 door de People’s Press, over de Deense gedood in de oorlog in Afghanistan. Mads Nissen wordt internationaal vertegenwoordigd door Panos Pictures; in Italië door Prospekt en in Duitsland door Laif.


Let op: Op zaterdag 26 september 2015 is het Atrium Den Haag gesloten.



 


Atrium Den Haag, een plek van vele transformaties


Als een architect een drukbezochte openbare ruimte kraakhelder wit ontwerpt, kan het niet anders of het idee is dat de gebruikers van die ruimte er zelf kleur aan geven. Het Atrium in het stadhuis van Den Haag is een unieke locatie waarvan het stadsbestuur en de architect, Richard Meier, samen besloten dat het een actieve ontmoetingsplek zou worden. Open, gastvrij en dynamisch.


Dit idee komt nog steeds tot zijn recht. Al bij de eerste ontmoeting met de talrijke dagelijkse gebruikers van het gebouw, een bezoek aan een tentoonstelling of evenement, wordt duidelijk dat het Atrium een plek is die moeiteloos vele kleurrijke transformaties ondergaat en in grote mate bijdraagt aan de dynamiek van de stad. Een concert op de elf verdiepingen, een zwevende modetentoonstelling boven de gemeenteloketten of een groots banket na sluitingstijd; het Atrium staat open voor uiteenlopende en uitdagende ideeën.


Dansvoorstelling Zweep tijdens de Museumnacht 2012. Foto Joop van Nimwegen.

 


Het Atrium Den Haag is de centrale hal van het stadhuis. Het gebouw alleen al is een hele attractie op zich. Door de vorm en de kleur wordt het ook wel ‘IJspaleis’ genoemd. De ontwerpen van Meier vallen op door hun strakke vorm, het gekozen materiaal en – een belangrijk element – hun witte uitstraling. Wit is voor Meier het symbool van helderheid, zuiverheid en perfectie. De mensen geven kleur aan het gebouw. Het daglicht is van groot belang in het stadhuis. Aan alle kanten, maar vooral door het glazen dak van het Atrium Den Haag, stroomt licht naar binnen, ogenschijnlijk oneindig gereflecteerd door de strakke witte gevels. Het Atrium Den Haag (4.500 vierkante meter) is het hart van het gebouw, zowel qua ontwerp als gebruik. Hier zijn de gemeentelijke balies te vinden, zoals de receptie, burgerzaken, sociale zaken en stadsdeelkantoor centrum. Daarnaast worden er diverse evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Met ruim 8.000 bezoekers per week is het Atrium Den Haag een aantrekkelijke locatie.


 


 



16 Sept / 1 Okt - tentoonstelling World Press Photo 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten