dinsdag 8 december 2015

9 Dec - Diabetes - je wil toch geen wonden? - Voorlichting


Diabetes… je wil toch geen wonden? Voorlichting



Diabetes bronovo09 december 2015      van 19:00 uur tot 21:30 uur

Bronovo Ziekenhuis Voorlichting


 

Informatieavond voor diabetespatiënten hoe je wonden aan de voeten kan voorkomen.


Sprekers: dhr. dr. K.E.A. van der Bogt (vaatchirurg), dhr. D. Traa (wondconsulent), mw. T. Veenis en dhr. H. Arwert (revalidatieartsen).


Locatie

Auditorium Bronovo (4e etage)
Toegang is kosteloos


Ontvangst: 18.45 uur


Inschrijven


Via email: patvoor@bronovo.nl of per telefoon: 070 – 312 43 43 (werkdagen van 10.00 tot 15.00 uur)




Informatie:


Voetwonden bij iemand met diabetes zijn berucht om de trage en vaak moeizame genezing. Voetwonden komen steeds minder vaak voor dankzij de verbeterde controles en kennis bij patiënten en behandelaars.


De kans op een wond aan de voeten is veel groter dan normaal als iemand met diabetes:


  • schade aan de zenuwen – neuropathie – heeft, waardoor de normale signalen van pijn, warmte en kou niet goed werken;

  • een gestoorde bloeddruk heeft, waardoor de circulatie van bloed, voedingsstoffen en zuurstof naar de benen en voeten onvoldoende is;

  • verminderde mogelijkheden om zelf de voeten te controleren op kloven en wondjes. Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld als u of een dikke buik heeft of niet lenig genoeg meer bent;

  • bij neuropathie ontbreekt de automatische waarschuwing van pijn bij stoten, snijden, een ontsteking of knellende schoenen. Als u die waarschuwing (pijn) niet krijgt, kan de bedreiging van de voet erger worden. Iemand die daarnaast niet goed ziet, merkt plekjes/wondjes aan de voeten en onderbenen niet (snel genoeg) op.

Wonden/infecties Bij infecties stijgt de bloedglucosewaarde. Als deze hoger is dan 9 mmol/L kunnen wonden niet of nauwelijks genezen. Daarom is het van belang om tijdens een genezingsproces uw bloedglucose extra te (laten) controleren. Vooral als u antibiotica tegen wondinfectie gebruikt is het nuttig om uw bloedglucosewaarde in de gaten te houden. En zo nodig de behandeling tijdelijk aan te passen voor een optimale genezingskans.


Door langdurende diabetes verandert de opbouw en genezing van de huid enigszins. Hierdoor verloopt het genezingsproces anders dan bij mensen zonder diabetes of bij mensen die nog niet zo lang diabetes hebben. Daarom vraagt de behandeling van een wond meer aandacht dan normaal.


Als de conditie van de patiënt al te slecht is of als de bloedvaten in slechte conditie zijn kunnen voetwonden minder goed genezen. In de ernstigste gevallen genezen voetwonden helemaal niet maar worden ze groot en zo ernstig, dat de teen, voet, onderbeen of het gehele been geamputeerd moet worden.


 


 


Bron: » » Diabeteswiki


 



9 Dec - Diabetes - je wil toch geen wonden? - Voorlichting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten