maandag 22 juni 2015

Minima krijgen een Kledingbank in Leidsehage

Minima krijgen een Kledingbank in Leidsehage

Minima krijgen een Kledingbank in Leidsehage


De 2500 minima in Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten krijgen een Kledingbank. De ‘winkel waar niet hoeft te worden afgerekend’ is alleen op afspraak te bezoeken en na verwijzing door uitkeringsinstanties.


Een leegstaand bankgebouw in winkelcentrum Leidsenhage wordt nu ingericht. De opening hangt af van de benodigde fondsen en vrijwilligers. ,,Je kan echt alleen komen na verwijzing door het sociaal loket en op afspraak,” waarschuwt Stichter. ,,Het wordt geen kringloopwinkel waar iedereen kleding voor een klein prijsje kan uitzoeken.”


Het idee is ontstaan door de opvallende kinderwensen in de sinterklaastijd, afgelopen december. Op verschillende verlanglijstjes van kinderen voor Sint stonden een winterjas, schoenen of wanten. Wat zijn dat voor wensen, dacht Mirjam Stichter van welzijnsorganisatie Woej, die is betrokken bij de sinterklaasactie voor minima in Leidschendam-Voorburg. ,,Ik ben alle afzenders van die verlanglijstjes gaan bellen en ontdekte dat het kopen van kleding een groot financieel probleem is in die gezinnen.”
Maximaal twee keer per jaar kan er gratis worden geshopt voor twee setjes kleding, een jas, schoenen en accessoires. Het is de bedoeling dat iemand in het voorjaar en in het najaar een ‘nieuwe’ outfit kan komen uitzoeken.


Inschrijven
Zes gezinnen per dag worden naar verwachting geholpen aan kleding en schoenen. Ze behoren tot de ongeveer 2500 minima in het gebied L’dam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten, die onder één sociaal loket vallen. ,,Zij krijgen binnenkort een registratieformulier thuis om zich aan te melden voor de kledingbank,” zegt Paul van der Veen van Woej. Mensen in een financiële probleemsituatie, maar die niet met een adres bekend zijn bij de afdeling Werk en Inkomen, kunnen via andere erkende hulpverleningsinstanties worden aangemeld, zoals de Voedselbank of de welzijnsstichting Woej.


Met de komst van de kledingbank worden volgens Stichter niet alleen minima geholpen. ,,Het is ook duurzaam omdat kleding wordt hergebruikt. Maar ook kwetsbare vrijwilligers die nu thuiszitten, kunnen er een functie krijgen. Zo snijdt het mes aan drie kanten. Sponsors voor de kledingbank zijn overigens ook van harte welkom.”WijkMariahoeve.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten