donderdag 25 juni 2015

27 Juni - Help nieuwkomers en expats in het Nederlands

27 Juni - Help nieuwkomers en expats in het Nederlands

Help nieuwkomers en expats in het Nederlands


Plaats: Centrale Bibliotheek Den Haag (Spui 68, 1ste verdieping)
Datum: 27 Juni
Tijd: 11.00 uur – 16.00 uur

Iedereen is welkom.


aanederlands


Je bent nieuw in Nederland en doet je best om Nederlands te leren. Je wilt een kopje koffie bestellen op een terras. Het is natuurlijk een beetje eng, toch zet je door. Je begint: ‘Ik wil graag een kopje…’ maar de serveerster antwoordt direct in vlekkeloos Engels: ‘What kind of coffee would you like?’ Je doet nog een poging maar de serveerster is onverbiddelijk met haar Engelse antwoorden. Je geeft het op. Je bent boos en opgelucht tegelijk.


Nieuwkomers investeren soms veel geld in cursussen Nederlands om dan tot de conclusie te komen dat Nederlanders koppig in het Engels reageren. Aan de ene kant doen ze dit uit een gevoel van gastvrijheid. Aan de andere kant spreken ze maar wat graag Engels om hun talenkennis te kunnen etaleren. De nieuwkomer krijgt zo geen kans om zijn vaardigheid van het Nederlands te verbeteren.


Twee jaar geleden introduceerde het Haagse taalinstituut Direct Dutch een button met de tekst: ‘Spreek Nederlands! Met mij!’ Met deze button op hoeft de nieuwkomer alleen nog maar op de tekst te wijzen als men in het Engels antwoordt. De campagne bleek een groot succes en kreeg veel aandacht in de lokale en nationale pers. De vraag naar de button bleek groot en het instituut heeft inmiddels duizenden buttons verspreid.


Als vervolg op de campagne organiseerde het instituut in 2014 de ‘Spreek Nederlands Dag’ voor de eerste keer. Studenten Nederlands kregen een korte workshop met Nederlandse frasen waarna ze begeleid door Nederlandstalige vrijwilligers erop uit werden gestuurd om de verschillende horecagelegenheden in Den Haag te testen. Van hun ervaringen maakten zij een verslag. De gelegenheid die de studenten het geduldigst en vriendelijkst in het Nederlands te woord stond kreeg een bokaal en een certificaat. Alle deelnemers kregen ook een certificaat.


Op zaterdag 27 juni 2015 heeft de tweede editie van de ‘Spreek Nederlands Dag’ plaats. Dankzij het succes van vorig jaar doen allerlei Haagse en nationale organisaties mee. Partners zijn bijvoorbeeld De Bibliotheek Den Haag, het Taalhuis, the British School, Access, de Taalunie en veel andere organisaties, ook buiten Den Haag.


De centrale plek dit jaar is de Centrale Bibliotheek in het stadscentrum (Spui 68). Wethouder Ingrid van Engelshoven zal de ‘Spreek Nederlands Dag 2015′ officieel openen om half twaalf ‘s ochtends. Iedereen is welkom.


 


Programma ‘Spreek Nederlands Dag 2015’


Plaats: Centrale Bibliotheek Den Haag (Spui 68, 1ste verdieping)


 


11:00 – 11:30 uur     – Koffie en thee
11:30 – 11:45  uur     – Toesppraak wethouder Ingrid van Engelshoven
12:00 – 12:45  uur     – Masterclass ‘Speaking Dutch in shops and restaurants’ door Dr. Ruud Hisgen
13:15 – 14:30  uur      – Test groepen naar het centrum van Den Haag
14:30 – 15:30  uur     – Uitreiking certificaten aan alle supporters/deelnemers, het winnende restaurant wordt bepaald
15:30 – 15:40  uur       – Dankwoord


15:40 – 16:00  uur     – Uitreiking winnaar restaurant test door onderwijzers Direct Dutch
16:00 uur                       – Slot


 


 


 


  


 WijkMariahoeve.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten